Sunday, October 23, 2011

Berpantang 44 hari..

Lepas bersalin biasalah kalau bab2 berpantang nih... act, i berpantang kat umah my mum di kota tinggi, johor... :)  Dah anak ketiga kan, so.. okey skit lah berpantang nya... Kali nih set berpantang, gune produk "JAMU MAK DARA" Setakat nih, rasa mcm okey jerk.. harga satu set untuk selepas bersalin lebih kurang dalam RM 350++ (mahal gler kan..dpt beg tangan sebijik, huhuhu...) Anyway, credit to my hubby coz sudi belikan produk tuh... :) iyelah kan, badan nak pakai lame.. kene lah jaga leklok....  hikhikhikhik....

~ Produk Selepas Bersalin Jamu Mak Dara ~

Kat dalam set tuh, ada disertakan sekali beberapa rutin cara berpantang dengan betul.. sama-samalah kita mempraktikkan nyer... :)
 
* Mandi dengan air rebusan pelbagai jenis daun. Antaranya daun senduduk, serai wangi, daun pisang kela, daun jambu batu, tanduk rus. Air rebusan ini akan dicampurkan dengan air suam, kemudian dijadikan air mandian setiap pagi dan petang sehingga habis tempoh berpantang


* Selepas tiga hari seluruh tubuh diurut untuk meransangkan urat saraf yang tegang semasa proses bersalin dan tukang urut akan melakukan 'sengkak' (menaikkan peranakan). (urut2 dan sengkak tuh kene buat, jgn tak buat...)


* Selepas tujuh hari, mulakan berbengkung panjang (sekurang-kurangnya 10 meter kain) dibelit ketat dari bawah paha hingga bahagian atas pinggang. Tujuannya untuk membentukkan semula pastur tubuh kepada bentuk asal. (buat gak berbengkung nih, sampai nak duduk pon susah.. huhuhu...)


* Sebelum berbengkung, perut akan dibarut dan tubuh akan disapukan dengan bedak panas. Tujuan barut untuk memencahkan lemak dan bedak panas menghalangkan tubuh dari dimasuki angin. (acara wajib dilakukan..)


* Begitu juga dengan pilis dan param tujuan tampalan ini untuk menjauhi angin dan mengelakkan pening kepala. (yang nih harus dilakukan... )
 
* Bertangas dan bersalai, tujuannya mengecutkan organ peranakan dan rahim serta memecahkan lemak (tak sempat nk wat bende ni seme, budak2 dua orang tuh mesti kacau nyerr... huhuhuhu...)

* Minum jamu, makjun dan air akar kayu. Ini adalah wajib sepanjang tempoh berpantang. Tujuannya untuk memulihkan semula semua luka dalaman (akan cuba sedaya upaya untuk try minum bende2 alah tuh seme)

* Makan hanya tiga kepal nasi panas-panas sahaja. Tidak boleh tambah atau makan bersulam air. Tujuannya mengelakkan air mengembangkan rahim dan organ peranakanan (ish ish ish... tiga kepal tuh, mane lah nak kenyang.... nak susukan anak lagi..)



2 comments:

AtiEyZ said...

WEI.. jamu mak dara ni, setahu aku, klu menyusukan bby tak bolehkan? sebab panas? ke aku salah faham?

einrin said...

Klu ikotkan mmg ✗ blh, tp ada cara die tunjuk utk elak jamu tuh cmpur ngan susu.. Setakat ni alhamdulillah... Hehe..

Post a Comment