Thursday, April 21, 2011

Fetal development - 16 weeks pregnant~

Saiz baby lebih kurang sebiji avokado (panjang dari mercu kepala ke punggung sekitar 5 inci / 11.6 sentimeter dan berat sekitar 4 auns / 100 gram). Dalam tiga minggu ke hadapan ini ia membesar secara memecut, menambahkan beratnya dua kali ganda dan panjangnya beberapa inci.
Di dalam atau di luar rahim, baby merupakan mahluk yang suka bermain. Baby mungkin telah menjumpai mainan pertamanya - tali pusat - yang dia suka menarik dan mencekau. Kadangkala ia akan menggenggamnya begitu kuat menyebabkan jumlah oksigen yang lalu masuk berkurangan, tapi jangan khuatir - dia tidak memegangnya terlalu lama untuk memudaratkan. Sistem peredaran dan trek kencing sudah berfungsi sepenuhnya, dan dia menyedut masuk dan mengeluarkan cecair amnion melalui paru-parunya. Kadangkala, apabila anda bergerak secara serta-merta, anda akan terasa sakit sedikit di sisi anda. Ligamen-ligamen di kedua belah uterus anda dan dinding pelvis sedang meregang ketika bayi anda membesar. Anda sudah tentu merasakan sakit-sakit ringan, tetapi sekiranya ia berlanjutan atau bertambah kuat, beritahu doktor anda.

Perkembangan adik 16 minggu~

Alhamdulillah... baby mama dah 16 minggu... take care key kat dlm... tak sabar rase nyer nk tunggu saat kelahiran... Semoga adik sentiasa sihat, sempurna sifat... dilahirkan sebagai anak yang soleh dan solehah... Mama, papa, kak lya dan abg ryan.. sentiasa doakan adik... Muuuaaahhhsss!!!!

0 comments:

Post a Comment